محل تبلیغات شما

ج ـ احمد شاه و تغییر سلطنت در ایران :

در زمان پادشاهى احمد شاه (1288 ه‍ . ش تا 1304 ه‍ . ش ) مردم ایران حوادث زادى را پشت سر گـذاشـتـنـد.

قـراردادهـاى بـیـگـانـگـان (157) در مـورد ایـران و اشـغـال كـشـورمـان از سوى متفقین در جنگ اوّل جهانى از یكسو و هرج و مرج و شورشهاى داخلى از سوى دیگر، زمینه هاى دیكتاتورى را فراهم كرده بود. رضا خان میر پنج كه از سوى احمد شاه لقـب (سردار سپه ) گرفته بود، هر روز قدرتمندتر مى شد و راه را براى به دست گیرى سـلطـنت آماده مى كرد. او ابتدا شعار جمهورى خواهى از سر داد، امّا پس از مدت كوتاهى از آن دست كـشـیـده ، بـه پادشاهى روى آورد و كم كم زمینه هاى خلع احمد شاه را كه مدت طولانى در اروپا بود، فراهم كرد.(158) سـرانـجـام ، در نـهـم آبـان 1304 گـروهـى از نمایندگان ماده واحده اى تقدیم مجلس كرده و با تصویب آن سلطنت را از پادشاهان قاجار خلع كرده و به رضا خان پهلوى واگذار كردند. بدین تـرتـیـب ، بـسـاط حـكـومـت قـاجـار از صـحـنـه تـاریـخ ایران برچیده و حكومت پهلوى جانشین آن شد.(159)

دوره رضا خان

یكى از حوادث مهّم تاریخ ى معاصر ایران ، چگونگى به قدرت رسیدن رضاخان پهلوى و دیـكـتـاتـورى شـانـزده سـاله اوسـت . پـس از انـقـلاب اكـتـبـر روسـیـه در سـال 1917 م / 1296 ه‍ . ش و خـارج شـدن آن كـشـور از صـحـنـه رقـابـت سـیـاسى در ایران ، انـگـلسـتـان در صـدد بـرآمد كه قدرتهاى متعدد محلّى و جنبشها و نهضتهاى ملّى و مذهبى را نابود كـرده ، یـك قـدرت مـركـزى قـوّى و مـقـتـدر و طـرفـدار خـود در ایـران تشكیل دهد تا در پناه آن ، بهتر بتواند منافع و تسلط خود را در كشورمان حفظ كند.

در راسـتـاى اجـراى ایـن سـیـاسـت ، پـس از مـطـالعـات مقدماتى از میان افرادى كه براى چنین امر خـطـیرى در نظر گرفته شده بودند، (رضا خان پهلوى ) برگزیده شد. وى كه یك سرهنگ تیپ قزاق ایران و فردى فرصت طلب بود، با آنها همگام شده ، كم كم پله هاى ترقّى را یكى پـس از دیـگـرى طـى كـرده ، بـه قـدرت رسـیـد. دوران حـكـومت او همراه با استبداد، سركوبى و قـتـل و غـارت مـردم از یـكسو و رواج فرهنگ بیگانه و غربى از سوى دیگر است كه در این درس به گوشه هایى از آنها اشاره خواهیم كرد.

اوضاع ى ـ اجتماعى ایران در اواخر سلطنت احمد شاه

پـس از پـیـروزى انقلاب مشروطیت و استقرار حكومتهاى بظاهر مشروطه و ملّى ، مردم ایران انتظار اسـتـقـلال ، آزادى و رفـاه بـیشتر مادى و تاءمین حداقل زندگى را داشتند، امّا پس از مدتى كه از عـمـر مـشـروطـه گـذشـت ، نـه تـنـهـا چـنین وضعى حاصل نشد، بلكه روز به روز بر مشكلات ، گـرفـتـاریها و تنگناهاى آنها افزوده شد. با ظهور قدرت تجارى و اقتصادى آلمان در ایران ، كـشـور مـا درگـیـر مـنـاقـشـاتِ فـزایـنـده مـنـافـع مـتـضـاد دولتـهاى روس ، انگلیس و آلمان شد. قـبـل از شـروع جـنـگ جهانى اوّل ، اختلاف میان آلمان و روسیه از یكسو و انگلیس و آلمان از سوى دیـگـر، ایـران را بـه صـحـنـه رقـابـت اقـتـصـادى و سـیـاسـى ایـن كـشـورهـا تبدیل كرد كه مشكلات و گرفتاریهاى مردم را افزایش داد.(160) در آغـاز جـنـگ جـهـانـى اوّل ، هـر چـنـد دولت ایـران بـى طـرفـى كشورمان را اعلام كرده بود، امّا كـشـورهـاى درگـیـر در جـنـگ آن را نـادیده گرفته و ایران را مورد قرار دادند. روسیه و انـگلستان از شمال و جنوب و دولت عثمانى از شمال غرب ، ایران را مورد تاخت و تاز قرار داده و بـه صـحـنـه درگـیـرى بـیـن خـود تـبـدیـل كـردنـد. در ایـن زمـان كـه استقلال كشور دستخوش مان قرار گرفته بود، دولت ایران از نظر ى در ناتوانى كـامـل بـه سـر مـى بـرد و قـادر بـه هـیـچ گـونـه واكـنـشـى در مقابل آنها نبوده ، كشور در حال هرج و مرج و بحران بود.(161) در چـنـیـن مـوقـعـیـتـى ، اوضاع اقتصادى به شدت رو به وخامت گراییده ، تسلط بیگانگان بر شـریـانـهـاى حـیـاتـى كـشـور هـم باعث تشدید بحران ى و اقتصادى شده بود. خرابیهاى ناشى از جنگ و اشغال كشور و قطع روابط بازرگانى با خارج ، مردم را به ستوه آورده بود. خزانه كشور خالى شده ، كشاورزى به حالت ركود در آمده ، قیمت نیازمندیهاى روزانه به چندین بـرابـر رسـیـده بـود و در نـتـیـجه قحطى و گرسنگى بیشتر بخشهاى كشور را فرا گرفته بـود. مـشـكـلات نـاشـى از اشـغال بیگانگان از یكسو و شیوع بیماریهاى مسرى و واگیر و بى كفایتى دولتمردان كشور از سوى دیگر، باعث شده بود تا افرادى در گوشه و كنار كشور با انـگـیـزه مـقـابـله بـا مـتـجـاوزان و بـازگـردانـدن استقلال ى كشور دست به شورش زده ، نهضتهایى را بر پا كنند.(162) مـیـرزا كـوچـك خـان جـنـگـلى با تشكیل كمیته اتحاد اسلام در گیلان ، شیخ محمد خیابانى با بر پایى كمیته ملّى در تبریز با مان در حال نبرد بودند. همچنین سرهنگ محمّدتقى خان پسیان در خـراسـان سـر به شورش زده ، علیه حكومت مركزى ایران مبارزه مى كرد. دلیران دشتستان و تـنـگـسـتـان نـیـز در جـنـوب عـلیـه نـیـروهـاى مـتـجـاوز انـگـلیـسـى بـه مـبارزه برخاستند تا در مقابل آنان از اسلام و استقلال و تمامیت ارضى كشور دفاع كنند. همه این رویدادها و مشكلات باعث شـد كـه رضـاخـان خـود را در ظـاهـر بـه عـنـوان نـاجـى ایران مطرح كرده ، به كمك و با حمایت كامل انگلیسیها در فكر به دست گیرى قدرت در ایران باشد.(163)

كودتاى سوم اسفند 1299 ه‍ . ش

پـس از مـخـالفـتـهـا و جنبشهاى مردمى براى مقابله با حضور بیگانگان در ایران بویژه حضور استعمارگر انگلیس ، و مخالفت شدید با قرار داد 1298 ه‍ . ش / 1919 وثوق الدوله ـ كاكس ، انـگـلیـس دریـافـت كـه نـمـى تـوانـد قـدرت خـود را بـطـور مـسـتـقـیـم بـر ایـران تـحـمیل كند. به همین دلیل ، تصمیم گرفت به صورت غیر مستقیم و از طریق تمركز قدرت در ایـران ، بـه وسـیله یكى از افراد فرصت طلب این كار را به انجام برساند. خروج روسیه از صـحـنـه رقـابـت سـیـاسـى ایـران و شـكـسـت كـامـل آلمـان در جـنـگ اوّل جـهـانـى ، راه اجـراى چـنـیـن سـیـاسـتـى را براى آن كشور هموار كرد؛ فقط آنچه اهمیت داشت ، چگونگى انتخاب و به قدرت رساندن فرد مورد نظر آنها بود.(164) سرانجام ، پس از بررسیها و تماسهاى مختلف با افراد متعدّد و مورد نظر، سرهنگ (رضاخان ) و سـیـد ضـیـاالدیـن طـبـاطـبـایـى را براى این امر مهمّ در نظر گرفتند تا با كمك این دو با یك كـودتـاى بـدون خـونـریـزى قـدرت را در دسـت گـرفـتـه ، حـكـومـت مـورد نظر خود را در ایران تـشـكـیـل دهـند.

تصاویر/ پوشش مهاجران ۱۰۰ سال پیش

سفر به میبد شهری آباد در دل کویر

سفر به میبد شهری آباد در دل کویر بی

، ,بـه ,كه ,ایـران ,سوى ,براى ,در ایران ,از سوى ,را در ,احمد شاه ,ه‍ ش

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Sarah's life روانشناسی جوانان the best music الکترونیک newpdimasa خرید طلایاب تصویری,فلزیاب تصویری,فلزیاب هیرکان 09190273600 Just To The Arizona Cardinals Clearance Store To Buy Cheap NFL Jerseys. دانستنی های جنسی و زناشویی وبلاگ شیمی آلی چگونه مورد احترام قرار بگیریم؟